hout

Een houten gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling en kan omringd worden door een een mooie omgeving of een landschap, dit past er namelijk perfect bij. Dankzij de nieuwe technieken die Geveldesign gebruikt, blijven houten façades bovendien heel lang mooi.

Soorten

Bij de keuze van het soort hout is de prijs, de kleur maar vooral de duurzaamheid doorslaggevend. (Duurzaamheidsklasse I, II of III)

Oplijsting duurzaamheidsklasse per houtsoort?

De bekleding is ook mogelijk met minder duurzame houtsoorten, zoals vuren- en grenenhout.  Deze bekleding krijgt vooraf een professionele en een duurzame hittebehandeling zoals bijvoorbeeld Thermowood. Thermowood verhoogt de duurzaamheid en vormstabiliteit zodat het hout een leven lang meegaat zonder te vervormen. Het hout gaat langer mee als er geen grondcontact is. 

Natuurlijke vergrijzing en afwerking

Het is mogelijk om de houten gevelbekleding af te werken, dit kan met een transparant (beits) of dekkend (verf) product. Onafgewerkt hout zal vergrijzen onder invloed van zon en regen. Het natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteit van het hout. Als het hout eenmaal vergrijsd is, is er verder geen onderhoudsbehandeling vereist. Heb je de voorkeur om het hout in zijn oorspronkelijke tint te behouden, dan wordt het hout gekleurd tijdens het afwerken. Natuurlijke vergrijzing kan niet worden tegengegaan met een kleurloze afwerking.

Horizontale of verticale plaatsing?

De keuze tussen horizontale of verticale plaatsing van houten gevelplanken is niet alleen een esthetische maar ook een functionele keuze. Geveldesign kan je bij deze keuze natuurlijk een professioneel advies geven.
Verticale planken voeren sneller het regenwater af. Toch is het een natuurlijk fenomeen dat houten planken water opzuigen. Enkel een goede afwerking van de kopse kanten van het hout, bijvoorbeeld met een dakoversteek of profielen, kan je gevel daartegen beschermen. Bespreek met jouw Geveldesign adviseur over de mogelijkheden voor jouw gevel.

Onderhoud

Een gevel die zuidwest georiënteerd is, zal na ongeveer 3 jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben.
Een gevel die naar het oosten of noordoosten gericht is, zal pas na ongeveer 8 à 10 jaar aan onderhoud toe zijn.
De verschijning van kleine on-esthetische grijze vlekjes geeft het juiste moment aan waarop de gevel aan onderhoud toe is.
Het onderhoud beperkt zich tot het lichtjes schuren met fijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 200)
Gevolg door het aanbrengen van het juiste product.
De kans bestaat dat onbehandelde gevelbekleding blootgesteld wordt aan sterke luchtverontreiniging. Dit valt vaak voor in stedelijke gebieden, langs drukke wegen en in de buurt van grote industrieparken. Het hout wordt donkergrijs tot zwartachtig in plaats van mooi zilvergrijs. Ook lichtbruine vlekvormige verkleuringen, meeldauw, of algengroei kan u op dezelfde manier verwijderen.
Reinigen kan met producten op basis van detergent en javel of bij hardnekkige gevallen met javelwater.
Gebruik na het reinigen een borstel en spoel met water om bleke vlekken achteraf te vermijden (deze mag geen metaal bevatten)
Voor het verwijderen van lichtbruine vlek- of kringvorming door het gevolg van migratie van wateroplosbare inhoudsstoffen
Reinigen kan met een oplossing van 50 % methylalcohol in water opgelost.
Een afwerking met een gepigmenteerde buitenbeits maakt het houten oppervlak gladder, zodat vervuilende stoffen zich moeilijker kunnen vasthechten.

Voordelen

  • Hout is een natuurlijk product met een natuurlijke uitstraling
  • Hout is natuurlijk en hernieuwbaar
  • Als je kiest voor lokaal hout van een duurzame bron, kun je de ecologische voetafdruk van je woning verkleinen
  • Isoleert zeer goed
  • Hout is veelzijdig en past bij elk type woning
  • Gedeeltelijke bekleding met houten panelen of latten is een nieuwe trend
  • Geschikt voor gevelrenovaties

Geveldesign staat steeds klaar met het nodige advies en vragen over de verschillende opties die er zijn om de gevel met hout te bekleden.

Onze brochure over al onze diensten

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.