hpl

HPL staat voor High Pressure Laminate, of in het Nederlands ‘hogedruk laminaat’. Het product heeft meerdere lagen, deze lagen worden samengeperst onder hoge druk en zo ontstaan er harde en vormvaste platen.

De structuur van de plaat

Een HPL plaat bevat een houtvezel- of papier kern en twee toplagen. In de kern van de plaat bevinden zich verschillende lagen houtvezel en papier, deze is doorweekt met fenolhars. Tijdens het verwerkingsproces worden de lagen samengeperst bij een hoge temperatuur en hoge druk.

De gebruikte hars is een thermoharder. Dit wil zeggen dat de hars hard wordt door het gebruik van warmte. De platen worden samengeperst en zo wordt de plaat verdicht. Hierdoor ontstaat er een heel harde en zeer dichte plaat. Zonlicht en vocht kunnen niet doordringen in de plaat omdat de platen zo hard zijn.

 

Afwerking

In de eerste plaats waren HPL platen ontwikkeld als materiaal voor buitengebruik in de woningbouw, zoals onderhoudsvrije gevelplaten.

HPL platen zijn niet enkel geschikt voor buitengebruik. HPL wordt vaak gebruikt in hygiënische omgevingen zoals ziekenhuizen (operatiekwartier) en laboratoria omdat ze een zeer dichte en harde toplaag hebben. Doordat het materiaal geen vuil vasthoudt is het ook een ideaal product voor de voedingsindustrie en machinebouw. Het is zeer gemakkelijk in onderhoud (gemakkelijk schoon te maken). HPL wordt zelfs gebruikt voor deuren.

Geveldesign kan je ook advies geven over het binnen gebruik van HPL.

Kleuren

HPL platen kunnen geleverd worden met een speciale afwerkingslaag en in verschillende kleuren zodat ze passen in elk interieur. Er is dus een ruime keuze in structuren en kleuren.

Onderhoud

HPL is een super hard materiaal, hierdoor kan dit niet bewerkt worden zoals bij hout. Als u de platen toch wil bewerken is het aangeraden om dit door Geveldesign te laten uitvoeren. Dit kan je best op voorhand bespreken met jouw adviseur.

Voordelen

  • Extreem stevig
  • Weinig onderhoud nodig en hygiënisch
  • Brandvertragend
  • Weersbestendig
  • In vele kleuren verkrijgbaar

Onze brochure over al onze diensten

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.